Nog tot 8 december publieke raadpleging over de selectie van de drie resterende tracés

Eind september werd bekendgemaakt dat er geen zeven maar nog slechts drie alternatieven voor de Noord-Zuid op de onderzoekstafel liggen. De resultaten van de eerste fase van het geïntegreerd onderzoek en de selectie van de drie alternatieven staan beschreven in de zogenaamde 'tussennota'. Over de inhoud van deze tussennota werd op verschillende manieren gecommuniceerd. Ondertussen is de tweede fase van het geïntegreerd onderzoek opgestart met als bedoeling om in het voorjaar van 2021 klaar te zijn.  

Digitale infomarkten en vragensessie

Naar aanleiding van de tussennota werden een digitale infomarkt en vragensessie georganiseerd. Beide zijn nog te bekijken op www.noordzuidlimburg.be/infomarkt. De kijker komt meer te weten over de inhoud van de tussennota: de resultaten van de eerste fase van het geïntegreerd onderzoek en de selectie van de drie alternatieven.

Alle documenten staan integraal online

De tussennota en het bijhorende voorstel tot selectie zelf zijn online te raadplegen via www.noordzuidlimburg.be/raadpleging en via de onderstaande links:

Hierop reageren kan nog tot en met 8 december 2020. In de stad- en gemeentehuizen van Hasselt, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lommel, Peer, Pelt en Zonhoven ligt een papieren exemplaar ter inzage (op afspraak).

Extra informatie- en participatiesessies Oostelijk alternatief

Naar aanleiding van de ongerustheid bij buurtbewoners over het oostelijk alternatief organiseerde het projectteam van Noord-Zuid Limburg twee extra infosessies op 18 november over het oostelijk alternatief. Een honderdtal mensen woonden die sessies digitaal bij. Ook deze sessies zijn te herbekijken op de website. Het actiecomité “Omleiding in Oost: NEE, Doortocht OKÉ” en het projectteam verspreidden naar aanleiding van deze ongerustheid een gezamenlijk persbericht.

Infopunt en infolijn sinds november

Sinds begin november kunnen inwoners met vragen ook terecht in een infopunt op het gemeentehuis van Houthalen-Helchteren (op afspraak) en via de infolijn op het nummer 0800 202 49.

Participatie en informatie lopen door en worden versterkt tijdens Fase 2 en 3 van het Geïntegreerd onderzoek

Ondertussen is de tweede fase van het geïntegreerd onderzoek opgestart met als bedoeling om in het voorjaar van 2021 klaar te zijn. De drie overblijvende redelijke alternatieven worden in die tweede fase verder onderzocht in een aantal thematische onderzoeken. We kijken onder andere naar de effecten op mens en milieu, de impact op landbouw en analyseren de maatschappelijke kosten en baten voor elk alternatief. Via ontwerpend onderzoek gaan we bovendien op zoek naar kansen voor gebiedsontwikkeling. Het participatief traject met onder meer werksessies, bilateraal overleg, een cocreatieweek … wordt ook verdergezet.  

De Werkvennootschap, de organisatie die het complex project Noord-Zuid Limburg samen met het Departement Omgeving coördineert, wil klaar zijn met de thematische onderzoeken tegen de lente van 2021. Daarna worden de onderzoeksresultaten naast elkaar gelegd en tegen elkaar afgewogen in de derde fase van het geïntegreerd onderzoek.

Ook bij deze volgende twee fasen van het onderzoek worden de inwoners maximaal betrokken. Daarvoor komen er extra werksessies voor een uitgebreide vertegenwoordiging van buurtcomités uit Houthalen-Helchteren tijdens de avonduren, zodat iedereen goed op de hoogte is en zijn of haar stem aan de werktafel kan laten horen. Vanuit studio NZL zullen ook diverse sessies worden georganiseerd met de politieke taskforce van de gemeente Houthalen-Helchteren die recent opgericht is. Ook hier is het devies samen geraken we verder.

Voorkeursbesluit in 2021

Bij fase 3 van het geïntegreerd onderzoek gaan we in overleg met de groep van belanghebbenden en vertegenwoordigers van de buurten in Houthalen-Helchteren op zoek naar de beste oplossing die ook het meeste draagvlak heeft. Ook zullen we de brede bevolking zo goed mogelijk informeren over de voortgang van het onderzoek en vragen naar hun reacties. Voor de zomer van 2021 moet dan een voorontwerp-voorkeursbesluit klaar zijn. Na een adviesronde van de overheidsinstanties gaat het ontwerp-voorkeursbesluit naar de Vlaamse Regering. In het najaar van 2021 is er een openbaar onderzoek, waarin de brede bevolking formeel opmerkingen en bezwaren kan indienen. Tegen het einde van 2021 moet dan de Vlaamse Regering definitief het voorkeursbesluit kunnen vastleggen.

Bekijk de volledige procedure en timing via www.noordzuidlimburg.be/procedure

2020_11_03_A0_affiches_NZL_FINAL_page-0003.jpg